lauantai 31. tammikuuta 2015

Runebergin tortut syntymäpäiville


Valmistaudun hyvissä ajoin kuopuksen syntymäpäivään ja aloitin tänään synttärijuhlaleivonnan. Ensin syntyi pari suolaista piirakkaa, suklaakakkupohja ja lopuksi pari pellillistä Runebergin torttuja, joita olen halunnut kokeilla jo pitkään. Sattuneesta syystä viime vuonna näiden leivonta jäi vain Koko Suomi leipoo- ohjelman kuolaamiseen, joten nyt intoa riitti! Ostin jopa erillisin torttupellin, että sain oikean mallisia, eikä muffinin muotoisia. Tutkin jo pari päivää sitten erilaisia reseptejä ja päädyin käyttämään ed. mainitun ohjelman reseptiä pienin omin muutoksin. Reseptistä puuttui kokkonaan mantelirouhe, mikä minusta kuuluu herkullisiin torttuihin. Tarinoiden mukaan Fredrika Runeberg käytti keksimurua alkuperäisessä tortussa, joten murustin myös piparkakkuja taikinaan. Kuitenkin niin, että kuivien aineiden paino pysyi samana kuin tässä reseptissä:

200g voita
40g sokeria
70g fariinisokeria
100g kananmunaa
100g kermaa
200g vehnäjauhoja
70g mantelijauhoja -> käytin osaksi myös mantelirouhetta
70g korppujauhoa -> käytin piparkakkumurusia
5g leivinjauhetta
5g kardemummaa

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen.Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan kerman kanssa. Annostele taikina runebergintorttuvuokiin. Paista uunissa.Kostuta tortut paiston jälkeen punssi-sokerivesiseoksella. Koristele vadelmahillolla ja pomadalla.

Nousivat uunissa vähän hassun näköisiksi, joten tasoitin päällisen veitsellä ja laitoin hillon ja pomadan tasoitetulle pinnalle.
Sitten pitäisi päättää millä nämä kostuttaa syntymäpäiville. Baarikaapista ei löytynyt punssia, joten testasin yhdellä tortulla rommikostutusta... ihan hyvä, mutta taidan päätyä punssin kannalle. Se tuntuu jotenkin alkuperäiseltä maulta. Tai ehkä karvasmatelia...
 
Kyllä tuli ihan oikea Runebergin tortun mukainen koostumus, oikein hyvää!!


Herkullista Runebergin päivää!!

Villa Tähkä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti